21 Ekim İyot Eksikliği Günü
25 Ekim 2023

21 Ekim Dünya İyot Eksikliği Günü için Dahiliye Uzman Hekimi İrfan Karagöz bilgilendirmelerde bulundu. Uzm. Dr Karagöz ‘ İyot vücudumuz için elzem minerallerdendir. Tanı, takip ve tedavileri için Çine Devlet hastanesi Dahiliye Polikliniklerine başvuru yapabilirsiniz’’ dedi.
İyot Eksikliği Nedir?

İyot eksikliği, günlük olarak alınması gereken iyot miktarının 10 mcg altına düştüğünde tiroid hastalıklarının yaşanmasıyla beraber görülen bir durumdur. Tiroid bezinin düzgün çalışması için ihtiyaç duyulan iyot miktarından yoksun olduğunda ortaya çıkar. Hipotirodizmin görülmesine neden olan iyot eksikliğinin en önemli belirtisi guatr hastalığı olarak bilinir.

Tiroid hormonları vücudun enerjiyi kullanmasına, sıcak kalmasına ve organların doğru çalışmasında önemli rol oynar. Hamilelik döneminde bebeğin uygun kemik ve beyin gelişimi için tiroid hormonlarına ihtiyacı vardır. Bu yüzden hamilelik sırasında iyot eksikliği ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

·Boyundaki tiroid bezlerinde şişlik ve guatr

·Yorgun ve halsiz hissetme

·Saçlarda seyrekleşme

·Ciltte kuruma

·Kilo alımı

·Boğulma hissi

·Baş Ağrısı

·Unutkanlık

·Seste kısılma

·Adet dönemi sorunları

·Yutma güçlüğü

·Hiperlipidemi

·Kalp atışında değişiklik

·Depresyon

·Ciltte soğukluk ve üşüme

İyot Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

·     Adet Kanamasında Düzensizlik

·        Fibrokistik meme problemi

·     Kabızlık

·         Odaklanma sorunları

·     Hiperaktivite

·        Kaslarda güçsüzlük

·         Damarlarda sertlik

·         Düşük doğurganlık hızı

·         Kilo vermede güçlük

·         Meme Kanseri
·         Saç dökülmesi

·          Tiroid Kanseri

İyot Eksikliği Nasıl Giderilir?

İyot eksikliğini gidermenin en iyi yolu iyot içeren besinleri içeren bir beslenme şeklinden destek almak olacaktır. İyotlu tuz kullanımı da iyot eksikliğinin gidermenin bir diğer yolu olarak bilinir. İyot eksikliğini gidermek için şu besinlerden yararlanabilirsiniz:

·         Kabak, sarımsak, şalgam,  ıspanak gibi sebzeler

·         Morina, mezgit ve ton balığı gibi bazı balıklar

·         Karide, deniz yosunu ve diğer deniz ürünleri

·         Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri

·     Çilek gibi meyvelerden

İyot hakkında teni ve tedavi için Hastanemizin Dahiliye Polikliniklerine başvuru yapabilirsiniz.

• Adsız.png