29 Ekim Dünya İnme Günü

• IMG_3763.jpg
  • IMG_3751.jpg
  • IMG_3745.jpg

Çine Devlet Hastanesi Uzman Nöroloji Hekimi Özgür Ünal Dünya İnme Gününe özel bilgilendirmelerde bulundu.

Uzman Hekim Ünal ‘İnme beyin damarlarında tıkanma veya beyinde kanama ile ortaya çıkan bazı vücut fonksiyonlarında geçici veya kalıcı bozulmalara neden olan bir hastalıktır. İnme kalbi etkileyen ve ‘’kalp krizi’’ denilen durumun beyinde oluşanın benzeridir. Hipertansiyon, diyabet, kalp hastalığı, sigara ve alkol kullanımı, fazla kilo, düzensiz beslenme, hareketsizlik inme riskini artırır.Ani başlayan yüzde kayma, kol ve/veya bacaklarda uyuşma ve güç kaybı, konuşma bozukluğu, denge bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Tedavinin etkili olması için mümkün olduğu kadar erken başlanması gerekir. Belirtilerin başlangıcından itibaren ilk 6 saatte verilen pıhtı eritici veya pıhtının çıkarılması işlemleri inmenin tedavisi için en etkili tedavilerdir. Her yıl dünyada ve ülkemizde miyonlarca insan inme nedeniyle yaşamını kaybetmekte veya engelli olmaktadır. Bu derece önemli bir toplum sağlığı sorunu olan inme, önlenebilir ve zamanında ve etkin müdahaleyle tedavi edilebilir bir hastalıktır. İnme belirti ve bulgularında zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarından yardım isteyiniz veya direk başvurunuz.’  dedi.

İnme ya da felç beyin damarları kaynaklı ani gelişen veya hızla yerleşen  kısmi beyin fonksiyon kaybına  işaret eden belirti ve bulgularla karakterize, 24 saat ve daha uzun sürebilen ve ölümle sonuçlanabilen klinik bir sendromdur. Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ikinci en sık neden inmedir.

İnme Risk Faktörleri

Değiştirilemeyen Risk Faktörleri

Yaş

Cinsiyet

Irk

Aile öyküsü

Geçirilmiş inme ve geçici iskemik atak öyküsü

Değiştirilebilir Risk Faktörleri

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)

Diyabet (Şeker hastalığı)

Hiperlipidemi (Yağ yüksekliği özellikle LDL-kolesterol olarak adlandırılan kötü kolesterol yüksekliği)

Atrial fibrilasyon (Kalpte bir çeşit ritim bozukluğu)

Kalp hastalıkları

Sigara kullanımı

Alkol kullanımı

Obezite (şişmanlık)

Fiziksel hareketsizlik

Beslenme alışkanlıkları

Henüz semptom vermemiş olan boyun damar tıkanıklıkları (asemptomatik karotis stenozu)

İnme Belirtileri Nelerdir?

·         Ani gelişen bilinç kaybı veya bayılma,

·         Kol veya bacaklarda güç kaybı,

·         Dengesizlik,

·         Konuşma bozukluğu,

·         Anlama güçlüğü,

·         Ağız köşesinde çekilme,sarkma ,

·         Kol ve bacaklarda tek taraflı uyuşma.

·         Çift görme, görme kaybı gibi semptomlarla hastalık belirti verebilir.

İnmeyi Tanımak

F ace (Yüz)  kişiden gülmesini isteyiniz. Yüzün bir tarafı düşüyor mu?

A rm (Kollar) Her iki kolunu kaldırmasını söyleyiniz. Kolun biri düşüyor mu?

S peech (Konuşma) Basit bir cümleyi tekrar etmesini söyleyiniz. Konuşmalar anlamsız ve saçma mı?

T ime (zaman) Bu işaretlerden herhangi birini gözlemlerseniz direk  112’yi arayınız.

Çine Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Dileriz